Aktuellt datum och tid: lör 10 dec 2022, 05:59

 Sida 1 av 1 [ 2 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Presentation av ny medlem.
InläggPostat: fre 10 dec 2021, 18:26 
0 km/h
0 km/h

Blev medlem: mån 29 nov 2021, 20:02
Inlägg: 2
Hej!

Här är en snart 50-årig gubbe som i somras i ett infall skaffade sin 2:a moppe i livet. Den fösta var en HPD (HopPlockade Delar) vid 14 års ålder som älskades ömt och kördes året om fram till 18 år då bilkörkort skaffades.

Saknaden efter moppe har varit stark genom alla år, men det har varit svårt att motivera moppe med två bilar och de sjukt höga försäkringspremierna för EU-moppe. Men så i somras hjälpte jag grannen med att väcka hans (rosa!) Baotian Retro efter att den stått still i flera år. Det handlade bara om rengöring av tank och förgasare samt olje/stift-byte samt generell genomgång. När jag tog första provkörningen på gatan utanför våra hus kände jag direkt: "En sån här måste jag bara ha!". Skillnaden mellan en EU-moppe av scootermodell och min gamla skramliga HPD med 2-växlad (handväxel) Sachsmotor på 1 hk är ju milsvidd! Vilken körglädje!

Sagt och gjort, jag parkerade grannens moppe i garaget och gick in för att slå in "Baotian Retro" på Blocket. En av annonserna var en vit Retro för 1500 spänn...sjukt nog 1 (en) kilometer ifrån mitt hem!! OK, moppen hade lite skador och såldes som icke fungerande...men det kändes som att det var menat på något sätt. Jag ringde direkt och säljaren berättade att motorn hade något missljud, troligen vevlager. Nåväl, jag tog mig dit och pratade en lång stund med säljaren. Han berättade att han sålt moppen fullt fungerande till någon tjej för några månader sidan. Hon hade sedan ringt tillbaka efter några veckor och berättat att det uppstått något missljud. Säljaren hade då varit så hederlig att han tagit tillbaka moppen, och på vägen hem hade den vält på släpet varpå skadorna på framkåpan och golvet uppstått. Han hade ledsnat lite, så han hade inte ens brytt sig om att starta moppen igen.

Under samtalet säger säljaren att han har en reservmotor i delar som jag kan få med (han höll på att rensa) och dessutom prutade han ned sig själv till 500 spänn för allt! Jag sa att jag kan inte gå med på att betala mindre än 600 spänn och vi tog i hand. Jag betalade och vi gjorde ägarbytet direkt, och jag sa att skulle komma och hämta moppen de kommande dagarna. Väl hemma berättade jag för frugan, och hon gick igång så pass att hon ville att vi hämtade den direkt så vi tog en promenad tillbaka i den varma sommarkvällen och knuffade hem moppen.

Efter någon dag var det läge att testa motorn. Den startade snällt men mycket riktigt fanns där ett elakt skrapande/skorrande. En polare kom förbi och vi rev ned motorn. Märkligt nog hittade vi det vi bara kunde identifiera som grus i vevhuset, och vevlagren lät riktigt illa. Vi misstänkte sabotage, men ett annat scenario fick jag från säljaren. Tydligen hade tjejen som först köpte moppen en syster med någon diagnos...så kanske hade hon suttit vid moppen, skruvat ur oljepåfyllningen och hällt i lite grus...who knows? :funderar:

Hursom, veven till reservmotorn verkade vara i bra skick, så jag beställde en ny kolv med kolvbult och ringar samt lite andra grejer som identifierat behövdes. Efter några dagar var motorn ihop igen och det var dags för första provkörningen. Motorn lät precis som den skulle, men den kändes lite slö. Det är perfekt att ha grannens moppe att jämföra med, och den var klart starkare och snabbare. Jag identifierade att insuget var sprucket (vanligt fel) så ett nytt sådant samt en ny förgasare beställdes. Det gjorde saken lite bättre, men fortfarande var den väldigt orkeslös...speciellt i uppförsbacke.

Efter lite research fick jag upp ögonen för variatorvikter. Det var original 6,3 g i moppen och när jag testade att plocka ut hälften av dem så blev det stor skillnad! Jag beställde därför ett par set med lättare vikter och kom fram till att runt 5 g passar mig väldigt bra. Nu accar moppen riktigt bra, och drar fint i uppförsbackarna. Jag tycker att den är lite för snabb, trots att lila kabeln är obruten och inga trim är installerade. Jag är för gammal för att köra olagligt, men jag vet inte riktigt hur jag ska få ned toppfarten.

Jag körde moppen under sommaren och hösten med stor glädje och mycket nostalgi utan några större problem. Det enda som strulat är att batteriet dragit ur. Jag tror att jag har två olika anledningar till detta. Dels upptäckte jag att den lite märkliga funktionen att man kan fjärrstarta moppen med larm FOB:en gör att tändningen ligger på om man inte använder nyckeln i tändningslåset för att slå på och slå av tändningen igen när man stängt av moppen. Men sen är det något annat som drar ström när man inte använder fjärrstarten. Kanske är det larmet som ligger och drar lite...vet ej. Jag har dock löst detta nu genom att ha kopplat in en huvudströmbrytare som bryter all ström mellan batteriet och moppens elsystem.

Den trasiga framkåpan och golvet har stört mig rejält, så nu har jag beställt i princip alla kåpor nya. De enda jag behållit är framskärmen och vadkåpan. Tanken är att under vintern riva hela moppen och fräscha upp allt samt kontrollera att inget är knas, för att sedan montera ihop den med de nya kåporna så den är redo för våren. Den kommer se helt ny ut! Kanske har jag lagt ned mer pengar på den än vad jag kunnat köpa en annan hel moppe för, men fördelen är att jag nu vet att allt är juste och fräscht.

Längsta introduktionen är härmed avslutad! :mrgreen:


Offline
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Presentation av ny medlem.
InläggPostat: mån 13 dec 2021, 13:36 
Moderator
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre 09 sep 2011, 10:14
Inlägg: 1694
Ort: Stockholm
Välkommen!_________________
Bild
Suzuki GSX-R 1000
Offline
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 2 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till: